maandag 21 oktober 2013

Leren, leren en nog eens leren


Hallo iedereen! Ten eerste, sorry dat we al heel lang niets hebben gepost! We hadden geen tijd :( Heel erg sorry sorry sorry! Ten tweede, we kunnen de komende twee weken ook niet echt veel posten, omdat we een toetsweek krijgen. Ja, een toetsweek. We moeten dus volop leren de komende twee weken. Daarnaast hebben we ook nog school en huiswerk en dat gaat natuurlijk voor.
Dat even aan de andere kant, vandaag wil ik jullie een aantal tips geven om je goed voor te bereiden op een toetsweek en om zo hoog mogelijke cijfers te halen! Ik weet dat velen van jullie dat lastig vinden, dus daarom een paar handige tips die ik heel fijn vind en die ook nog eens heel goed werken bij mij!



Voorbereiding

  1. Voorbereiding. Dat is het belangrijkste. Heb je je huiswerk netjes bijgehouden? Heb je al je vragen gesteld in de lessen die je had? Heb je alle spullen in orde? Dat zijn de eerste vragen die je jezelf moet stellen. Stel dat je je huiswerk niet netjes hebt bijgehouden (eerlijk, dat gebeurt ook bij mij...), dan kun je dat nog maken tijdens het leren. 
  2. Maak een goede planning! Probeer niet twee dagen van te voren te beginnen met leren. Dat zorgt alleen maar voor stress en daar heb je echt niets aan. Ik spreek uit ervaring..
  3. Nogmaals, zorg ervoor dat je al je spullen in orde hebt. Ook als je nog niet hoeft te beginnen met leren. Als je begint met leren is dat heel erg belangrijk. Een voorbeeld: stel je bent je rekenmachine ergens beneden vergeten en je hebt het toevallig nodig. Je moet het halen dus ga je naar beneden. Toevallig staat de tv aan en zie je iets wat je interessant lijkt en begin je te kijken. Voor je het weet is het twee uur verder en heb je niets geleerd..... Dus, alle spullen in orde hebben is heel belangrijk.


Planning maken, hoe dan?

Ik weet dat heel veel mensen plannen een van de lastigste dingen vinden. Is het ook. Je moet een structuur vinden. Het is per persoon echt verschillend. Probeer sowieso minstens vijf dagen voor je toets te beginnen met leren. Het maakt niet uit of het een leertoets of een vaardighedentoets is. Vijf dagen is echt essentieel om en te leren en je vaardigheden uit te breiden. Vijf dagen lijkt veel, maar echt waar, het is in het echt veel korter dan het lijkt.
Nu een planning maken, een stappenplan daarvoor:
  1. Schrijf voor jezelf op een leeg papiertje van elke toets die je hebt de dingen op die je moet leren, het liefst zo gedetailleerd mogelijk. Als je geen toetsweek hebt kun je dat ook doen voor één toets of twee of drie. Maakt niet uit. Het gaat erom dat je het opschrijft en een overzicht hebt voor jezelf.
  2. Heb je dat gedaan? Dan ga je kijken hoeveel dagen je daarover zal doen. De ene toets is heel veel leerwerk, dus heb je daar langer nodig van voor een toets waar vaardigheden getest worden. Minstens vijf dagen van te voren! Dat kan soms uitlopen tot twee weken. Nee echt, ik heb een toets voor biologie. Drie hoofdstukken red je echt niet in vijf dagen :(
  3. Nou heb je dat gedaan, dan schrijf je alle data van de toetsen even op. Ga vanaf die dag terug tellen, et voila, daar is je begindatum. Daar begin je dus met leren. Vanaf dan wordt het bikkelen voor die toets. Zorg er trouwens wel voor dat je je toetsstof in haalbare stukken hebt opgedeeld. Je kunt wel opschrijven dat je Frans 100 woorden, Nederlands 2 paragrafen, biologie 3 paragrafen, scheikunde 2 paragrafen en ergens tussendoor nog snel 3 paragrafen natuurkunde gaat leren. Nee lieverd, dat red je echt niet. Begin liever vroeg, desnoods leer je één paragraaf per dag. Dan doe je er maar 10 dagen over i.p.v vijf. Je zult zien dat dat echt makkelijker leren is.
  4. Nu ga je nog een papier erbij pakken en werk je al je dagen uit. Een voorbeeld: maandag: 2 blokken Frans - 2 paragrafen Nederlands - 1 paragraaf scheikunde.



De toetsweek :S :S :S :

Ja, de toetsweek is er. Stress, stress, stress. Morgen heb je die grote toets van biologie waar je al twee weken voor geleerd hebt. Wat nu? Ten eerste, haal diep adem, en relax. Niet heel makkelijk, ik weet het... Maar je moet het toch doen. Als je je aan je planning hebt gehouden, is er niets aan de hand. De dag voor de toets neem je nog goed alles door en dan ben je klaar. Niets meer doen eraan. Ook niet voor de toets. Als je toevallig nog tijd hebt voor de toets kun je natuurlijk nog wat opdrachten maken, maar ga alsjeblieft niet 10 minuten voor de toets nog even 100 woordjes doornemen, het heeft geen zin. Het zorgt alleen maar voor stress.
Oh ja, wat als je nou faalangst hebt? Ik weet dat het heel moeilijk is, maar probeer je alsjeblieft niet druk te maken. Zoek hulp bij je mentor, die zorgt er wel voor dat je professioneel hulp krijgt! Het is echt niet erg om faalangst te hebben, maar ga er wel op tijd mee naar je mentor, anders heb je alleen maar problemen tijdens toetsen.


Tenslotte heb ik nog een aantal handige tips om makkelijker te leren en te onthouden van de dingen die je leert:

  • Geef beloningen aan jezelf als je een goede cijfer hebt gehaald. Dat kan een koekje zijn, maar ook een nieuwe lipstick of een nagellak die je al heel lang wilde!
  • Neem altijd pauzes. Natuurlijk moet je niet om de 20 minuten een pauze nemen van een uur, want dan kom je nergens. Leer een uur, en dan neem je een kwartier pauze. Dat is weinig inderdaad, maar dat werkt echt veel beter dan een een uur pauze nemen, omdat je toch nog een beetje in de stof blijft.
  • Leg alles van te voren klaar. Zoals ik al eerder zei, je mag niet zorgen voor afleiding. Doe er alles aan om alles goed klaar te leggen!
  • Zorg ervoor dat iemand je in de gaten kan houden. Echt, het klinkt gek, maar werkt wel. Voor je het weet zit je op Facebook/Twitter/Instagram en ben je alles aan het doen behalve leren. Afleiding dus.. Leg je mobiel en je laptop weg. Soms heb je je laptop nodig, probeer dan echt die sites te ontlopen. Dat vergt heel veel zelfdiscipline, helaas..
Nou, dit zijn mijn tips om goede cijfers te halen. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Als je tips hebt die goed werken en hier niet tussen staan, laat het weten!


xoxox, Hilal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten